Radviliškio visuomenės sveikatos biuras Vinco Kudirkos progimnazijoje organizavo paskaitą pedagogams ir mokinių tėvams „Sveikatos ABC“. Ją skaitė VŠĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Paskaitos tikslas – supažindinti klausytojus su sveikatai palankia mityba, sveikatai palankiais užkandžiais, skatinti domėtis maisto pakuočių etikečių turiniu.
Lektorė priminė pagrindinius sveikos mitybos kriterijus: subalansuotumas, saikingumas, įvairumas, mažiau riebalų, cukraus, druskos, maisto priedų ir daugiau skaidulinių medžiagų. Sveikatai palankios mitybos tikslas – palaikyti sveikatą t.y. suteikti organizmui energijos ir patenkinti visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandeniai, baltymai, riebalai, vitaminai, ir t.t.) poreikius, bei suformuoti valgymo kultūrą. Ekspertė skatino atkreipti dėmesį į tai ką valgome, kaip valgome ir kiek valgome. Rekomendavo rinktis sveikatai palankius maisto produktus/patiekalus, pirmenybę teikti tausojančiam maisto gamybos būdui: virti vandenyje ar garuose, troškinti ir t.t.
Lektorės teigimu – pusryčiai mokiniams būtini. „Tėvai – geriausias pavyzdys. Valgydami pusryčius drauge su vaikais, tėvai ne tik rodo gerą pavyzdį, bet ir formuoja reikalingus mitybos įpročius“ sakė ekspertė. Anot jos, tėvai neturėtų gaminti tik tai, ką valgo vaikas, o bandyti jį pratinti prie įvairaus, sveikatai palankaus maisto. Kiekvieno valgymo metu vaikas turi gauti daržovių, vaisių, uogų. Ji kvietė nesugadinti savo ir vaikų natūralaus skonio. „Kai valgome nesveikatos šaltinius, tada sveikatos šaltiniai, pavyzdžiui: obuolys, tampa nesaldus ir neskanus“. Tėveliams, kurių vaikai „nevalgiukai“, padovanojo po edukacinę knygą „SVEIKATAI PALANKI MITYBA. BROKOLIUKAS“ ir patarė kartu keliauti į maisto šalį su brokoliuku ir jo draugais.
Renkantis parduotuvėse maistą, lektorė rekomendavo vadovautis ne pakuočių spalvomis, o skaityti jų etiketes. Net būtų naudingiau jas skaityti ir analizuoti kartu su vaikais. Svarbu, kad produktas būtų kokybiškas ir sveikatai palankus. Ekspertės teigimu, suaugusieji turėtų būti autoritetais ir ugdyti sveiką vaikų gyvenimo būdą.
Paskaitos pabaigoje lektorė atsakinėjo į klausytojų klausimus, vaišino sveikatai palankiais užkandžiais: morkomis, obuoliais, viso grūdo keksiukais su bananais ir sėlenomis, avižų ir morkų sausainiais, bei pasidalino sausainukų gamybos receptais.
VSPS Birutė Jučienė
Spausk "Facebook" ir persiųsk šią žinią visiems savo draugams!!!