Menu Close

Pasaulinė žvynelinės diena

„Toks likimas, ką padarysi“, – save ramina dažnas sergantysis psoriaze. Liga nemirtina, ir susitaikyti su mintimi, kad visą gyvenimą teks kentėti bėrimus, fizinį ir psichologinį diskomfortą, žinoma, įmanoma. Bet – ar verta? Psoriazė šiandien – jau įveikiama liga. Pastarąjį dešimtmetį įvykęs mokslo proveržis dermatologijoje leido sukurti vaistus, kurie net sergantiems vidutine / sunkia psoriaze gali sugrąžinti sveiką odą ir pilnavertį gyvenimą. Pažangiausi biologiniai medikamentai ir kiti sisteminiai vaistai jau prieinami ir Lietuvoje – gydymą jais 100 % kompensuoja valstybė. Neatidėliokite! Dėl galimybės gauti jums efektyviausią gydymą teiraukitės savo gydytojo. Kuo anksčiau žengsite naują žingsnį, tuo didesnė tikimybė, kad ligą sėkmingai įveiksite.

VIDUTINĖ / SUNKI PSORIAZĖ. Pagal ligos eigą psoriazė skirstoma į lengvą ir vidutinę / sunkią. Nustatant ligos sunkumo laipsnį, vertinamas ne tik odos pažeidimų pobūdis ir plotas, bet ir psichologinis psoriazės poveikis žmogaus gyvenimo kokybei. Tik įvertinę fizinių ir gyvenimo kokybės kriterijų visumą gydytojas nustato diagnozę, nuo kurios priklauso ir gydymo galimybės.

GYDYMAS. Psoriazės  gydymas  priklauso  nuo  jos  sunkumo. Lengva psoriazė dažniausiai gydoma vietinio poveikio priemonėmis. Vidutine / sunkia psoriaze sergantiems pacientams skiriamas sisteminis gydymas – tradiciniais cheminiais vaistais ar biologine terapija. Jau šiandien Lietuvoje gali būti skiriamas gydymas pačiais naujausiais ir veiksmingiausiais biologiniais medikamentais. Šie pažangiausi vaistai sergantiems vidutine / sunkia psoriaze gali sugrąžinti sveiką odą ir pilnavertį gyvenimą.

KUR KREIPTIS? Padėti jums įveikti psoriazę pasiruošę visa eilė specialistų. Dėl savo ligos ir naujausių gydymo galimybių kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar į dermatovenerologą. Prireikus biologinio gydymo, jį skiria, keičia ar nutraukia gydytojų konsiliumai tretinio lygio universitetinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

 

Mitas 1: psoriazė – tai tik odos liga

Nors psoriazė pasireiškia odos pažeidimais, šios ligos priežastys slypi po oda – žmogaus genuose ir imunitete. Būtent imuninė sistema yra atsakinga už organizmo uždegimines reakcijas, kurių metu imuninės ląstelės išskiria specifines medžiagas, skatinančias net 10 kartų greitesnį nei įprastai odos ląstelių augimą. Dėl to ant odos ima rastis pleiskanomis padengti bėrimai (plokštelės). Sergant psoriaze didėja tikimybė susirgti ir kitomis ligomis, tokiomis kaip širdies bei kraujagyslių sistemos sutrikimai, uždegiminės žarnyno ligos, metabolinis sindromas, osteoporozė ir eilė kitų negalavimų. Ypač dažnai psoriazę lydi psichologiniai ir emociniai sutrikimai, neretai peraugantys į depresiją. Kad psoriazės simptomai būtų sėkmingai įveikti, gydymo vietinio poveikio vaistais dažnai nepakanka. Imuninių reakcijų kontrolė reikalauja sisteminio gydymo.

 

Mitas 2: niekas nežino, kokių šalutinių poveikių sisteminis biologinis gydymas gali turėti ateityje

Jau daugiau nei 15 metų sisteminis biologinis  gydymas yra pripažįstamas pasaulinės mokslininkų bendruomenės, tarptautinių ir nacionalinių sveikatos apsaugos institucijų bei medikų profesinių organizacijų. Jų tarpe – ir Europos vaistų agentūra bei Europos dermatologijos ir venerologijos akademija.  Abejoti sisteminių biologinių vaistų saugumo profiliu ir veiksmingumu reikštų neigti didžiulę medicinos mokslo pažangą tiriant žmogaus imuninę sistemą ir jos sąlygotas ligas – taip pat ir psoriazę – bei ieškant vis veiksmingesnių jų gydymo būdų. 

Mitas 3: Lietuvoje gydymas pažangiausiais vaistais dar neprieinamas

Jau šiandien Lietuvoje jums gali būti skiriamas gydymas pačiais pažangiausiais vaistais. Naujausias biologinis gydymas sergantiems vidutine / sunkia psoriaze gali sugrąžinti sveiką odą ir pilnavertį gyvenimą. Šis gydymas 100% kompensuojamas valstybės. Neatidėliokite! Dėl galimybės gauti naujausią biologinį gydymą teiraukitės savo gydytojo. 

Mitas 4: gydymo sėkmė nuo paciento nepriklauso

Galutinį sprendimą dėl psoriazės gydymo plano ir skiriamo gydymo priima gydytojas. Bet kad gydymas būtų sėkmingas, vien apžiūrėti pacientą nepakanka. Kelias į sėkmingą gydymą prasideda nuo gydytojo ir paciento pokalbio. Kuo atviriau ir išsamiau apie savo ligą papasakosite, tuo geriau gydytojas galės ją įvertinti. Tik įvertinus ligą galimai lemiančių veiksnių visumą įmanoma pradėti gydymą ir tikėtis, kad jis bus sėkmingas.

Mitas 5: psoriazė – užkrečiama liga

Psoriazė – tai sutrikusio imuniteto atsako, o ne infekcinė liga. Todėl nei tiesioginio fizinio kontakto, nei jokiu kitu būdu psoriaze negalima užsikrėsti ar užkrėsti. Deja, šis mitas – viena sergančiojo nuolatinio psichologinio diskomforto priežasčių. Neadekvatus aplinkinių dėmesys sergantįjį dažnai verčia savo ligos gėdytis, dėl to gali mažėti žmogaus savivertė, sustiprėti nerimo jausmas, o nuolatinė psichoemocinė įtampa gali peraugti į depresiją. 

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

 

 

Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą