Menu Close

Akcija ,,Mažinkime maisto švaistymą“ Pociūnėlių pagrindinėje mokykloje

Pociūnėlių pagrindinės mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Danguolė Garuckienė kovo 26 d. mokykloje surengė akciją ,,Mažinkime maisto švaistymą“. Akcijoje dalyvavo miestelio pagrindinės mokyklos ikimokyklinukai ir 1-10 klasių mokiniai.

Tą dieną mokyklos valgykloje atliktas tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, ar mokiniai švaisto maistą. Stebėti ir ikimokyklinukai, ir vyresni mokiniai. Buvo žiūrima, kiek maisto vaikams duodama suvalgyti, kiek jie nesuvalgo ir tenka išmesti. Ikimokyklinukams (15 vaikų) pusryčiams patiekta baltoji mišrainė su jogurtu, virti kiaušiniai, duona su sviestu ir arbata. Vakare ikimokyklinukai valgė virtų makaronų su daržovėmis, burokėlių salotų, gėrė kefyro. Mokyklos valgykloje dirbanti vyr. virėja Sigita Malinauskienė sakė, kad mažieji per pusryčius suvalgė beveik viską: jiems buvo patiekta 3 kg 770 g maisto, o liko nesuvalgyta 661 g. Vakare ikimokyklinukai suvalgė viską, kas jiems buvo pasiūlyta. Sigita Malinauskienė džiaugėsi mažaisiais, nes jie dažniausiai suvalgo viską, ką gauna.

Pietus mokyklos valgykloje valgė 54 vaikai (15 ikimokyklinukų ir 39 besimokantys 1-10 klasėse). Pietūs: maltos lydekos filė kotletai, biri ryžių košė, žiedinių kopūstų, pomidorų ir porų salotos su aliejumi, kopūstų, morkų, svogūnų salotos au aliejumi, geriamas vanduo, apelsinai. Per pietus patiekta 20 kg 926 g maisto. Vaikai suvalgė ne viską: išmesta 7 kg 890 g maisto.

Danguolė Garuckienė, bendraudama su mokiniais, paprastai ir įtikinamai kalbėjo apie maisto švaistymo problemą, apie būtinybę taupyti maistą. Kiekvienam akcijos dalyviui ji padovanojo po pačios parengtą lankstinuką ,,Mažinkime maisto švaistymą“. Lankstinuke pateikta nemažai įdomios informacijos apie tai, kaip pasaulyje ir Lietuvoje iššvaistomas maistas, kokių problemų sukelia produktų švaistymas. Daugelį sudomino konkretūs patarimai, kaip maistą taupyti, kaip maisto likučius panaudoti naujiems patiekalams.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Danguolė Garuckienė tikisi, kad po šios akcijos mokiniai dažniau pamąstys apie švaistomą maistą ir neišmes jo tiek daug. Jos manymu, reikėtų pagalvoti apie ,,švedišką stalą“ mokyklos valgykloje, kad vaikai turėtų galimybę pasirinkti, ką norėtų valgyti, o tuomet ir maistas nebūtų išmetamas.

Roma Buivydienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą