Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuras, vykdydamas Širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto prevenciją, kasmet organizuoja prevencinę sveikatingumo programą, kurioje dalyviams organizuojamos paskaitos ir praktiniai užsiėmimai vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro 2014 m. rugsėjo 22 d. įsakymu Nr. V-979 „Dėl Sveikatos stiprinimo programos, skirtos širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto profilaktikai, organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (suvestinė galiojanti redakcija nuo 2022 m. liepos 1 d.).
Visos širdies ir kraujagyslių ligos bei cukrinis diabetas paprastai vystosi dėl gyvenimo būdo faktorių, tokių kaip nesveika mityba, fizinio aktyvumo stoka, rūkymas ir stresas, nepakankama miego kokybė taip pat dėl genetinių veiksnių, hipertenzijos, diabeto ir aukšto cholesterolio lygio. Efektyvi prevencija ir gydymas gali žymiai sumažinti šių ligų sukeltą mirtingumą.
Pirmame užsiėmime dalyviai buvo supažindinti su rizikos veiksniais, kurie lemia širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto atsiradimą. Lektorė, gyvensenos medicinos specialistė Viktorija Dūdė, pristatė naujausius tyrimus apie gyvensenos, ypač mitybos poveikį sveikatai. Vertinga kiekvienam klausytojui prisiminti kaip svarbu vartoti daržoves ir vaisius ne tik dėl juose esančių mineralinių medžiagų ir vitaminų, bet ir biologiškai aktyvių polifenolių, kurie prisideda prie uždegimo organizme mažinimo, cukraus, cholesterolio kiekio kraujyje rodiklių korekcijos, nepamirštant ir skaidulinių medžiagų svarbos, kurios svarbios žarnyno sveikatai. Ypatingai virškinimui palankūs prebiotikai ir probiotikai, todėl lektorė skatino į kasdienio maisto racioną įtraukti raugintus produktus. Širdies ir kraujagyslių stiprinimui ypatingai svarbios omega -3 rūgštys, todėl riebią žuvį valgyti tikrai žymiai sveikiau nei riebią mėsą, kurios suvartojame vis dar per daug, ką atskleidžia ir atliekami moksliniai gyvensenos ir mitybos tyrimai. Nemažiau svarbus veiksnys yra lėtinis stresas, miego kokybė.
Dalyviai iš lektorės išgirdo daug rekomendacijų ir kiekvienas gali jas išbandyti. Paskaitos pabaigoje Viktorija pravedė dėmesingo valgymo praktiką, daugeliui buvo nauja patirtis ir suvokimas, kaip svarbu ne tik ką valgome, bet ir kiek dėmesingi būname prie stalo. Lektorė kvietė skirti dėmesio ir sau, nors svarbu rūpintis ir aplinkiniais, šeimos nariais, bet nepamiršti pasirūpinti ir savimi! Dėkojame gyvensenos specialistei Viktorijai Dūdei ir aktyviems dalyviams.