Pačios vertingiausios yra šviežios daržovės, uogos ir vaisiai, bet ir užšaldytose daržovėse ir vaisiuose labai gerai išsilaiko vitaminai. Vaisius ir uogas konservuojant, kaitinant mažėja jų maistinė vertė, pavyzdžiui, iškart po konservavimo vyšnios netenka 70 proc., juodieji serbentai – 60 proc., ananasai – 93 proc., persikai – 40 proc. vitamino C.
Greitas užšaldymas labai žemoje temperatūroje – ypatingai geras būdas, nes nesumažėja produkto biologinė vertė, išsaugomi vitaminai, antioksidantai, nepakinta produkto maistinės savybės. Maisto pramonėje produktai dažniausiai užšaldomi itin žemoje – minus 20-40°C – temperatūroje. Tokiu būdu užšaldytus produktus galima laikyti ilgiau nei metus. Tačiau taisyklė viena – tokioje pat žemoje temperatūroje. Kai tokie maisto produktai iš pramoninių šaldytuvų patenka į mūsiškius, juos suvartoti reikėtų per mėnesį. Namų sąlygomis dažniausia užšaldoma -18° C temperatūroje. Todėl suvartojimo terminas turėtų būti ne ilgesnis nei 4-6 mėnesiai. Atšildžius, pakartotinai užšaldyti negalima.
Taigi užšaldymas – labai geras daržovių, vaisių ir uogų konservavimo būdas. Vertėtų prisiminti ir tai, kad daržovės bei uogos užšaldomos per patį jų sezono piką, kai jos ne tik pačios maistingiausios, bet ir pigiausios. Dar vienas jų privalumas yra tas, kad vienąkart apruošus, jų nebereikia lupti ar skusti, gliaudyti, tad nėra jokių atliekų, taupomas laikas.
Užšaldyti gerai laikosi žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, įvairūs kopūstai (žiediniai, briuselio), brokoliai, špinatai, morkos, moliūgai, cukinijos, paprikos, porai netgi žalumynai – rūgštynės, špinatai, krapai, petražolės, salierai.
Šaldymui atrinkite tik šviežias, nepažeistas, ką tik subrendusias daržoves, surūšiuokite pagal dydį, nuplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant sausų rankšluosčių ir apdžiovinkite. Stambesnes daržoves (cukinijas, moliūgus) supjaustykite 3-3,5 cm kubeliais.
Nerekomenduojama užšaldyti bulvių, nes pakinta jų konsistencija, jos pasidaro saldžios. Taip pat nerekomenduojama užšaldyti ridikėlių ir krienų
Daržovės, uogos ir vaisiai, kuriuos ketinate užšaldyti, turi būti kuo šviežesni. Po kelių dienų daržovės praranda daug vitaminų, mineralų ir maistingųjų savybių. Šaldyti galima ir sveikas, ir supjaustytas ar sutarkuotas daržoves. Daržoves sriuboms geriausia šaldyti porcijomis ar iškart paruošti įvairių daržovių mišinius.
Šviežioms salotoms pagardinti tinka užšaldyti žalumynai: krapai, petražolės, saliero lapeliai, svogūnų laiškai, porai. Juos reikėtų užšaldyti jau smulkiai supjaustytus.
Užšaldymui skirtus vaisius ir uogas pirmiausia reikia nuplauti ir labai kruopščiai nusausinti, po to vienu sluoksniu suberti ant padėkliukų. Visiškai sušalusios uogos ar daržovės perpilamos į hermetiškai uždaromus indelius arba polietileno maišelius. Šaldytus vaisius, uogas, daržoves galima laikyti suvyniotus į polietileninę ar aliuminio foliją. Jai nekenkia drėgmė, ji nelaidi orui, nepraleidžia kvapų. Nevirtas daržoves galima laikyti ir hermetiškai užlydytuose polietileno maišeliuose. Virtas daržoves, virtus ar blanširuotus vaisus, uogas galima šaldyti specialiuose plastikiniuose indeliuose su hermetiškais dangteliais. Šaldiklyje stiklo indų laikyti nepatartina, nes jie gali suskilti.
Šiandieninis gyvenimo tempas labai didelis – daugelis daug dirba, studijuoja, nuolat kažkur skuba, todėl ne kiekvienas gali pasigaminti šviežio maisto. Tačiau visi norime maitintis sveikai ne tik kai vaisiai ir daržovės švieži, tačiau ir visus metus, todėl jų šaldymas – puikus sprendimas.
Spausk "Facebook" ir persiųsk šią žinią visiems savo draugams!!!