Menu Close

Kad pasirinkimas būtų teisingas – reikalingos žinios

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuras pakvietė miesto gyventojus į paskaitą  Maisto  produktų ABC“, kuri vyko miesto bibliotekoje. Klausytojai turėjo galimybę susipažinti su sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimo ir gaminimo ABC. Paskaitoje lektorė Raminta Bogušienė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, pasidalino savo patirtimi, kurios įgijo dirbdama maisto technologe įvairiose organizacijose, susijusiose su maisto gamyba, žaliavos auginimu, produktų sertifikavimu.

Atkreipdama dėmesį į šių laikų nuolat skubančio žmogaus galimybes pasirinkti maistui sveikesnius produktus, apgailestavo, kad dažnai dėl nežinojimo ar patogumo, laiko stokos, valgome negalvodami ar tai sveika mums, mūsų šeimos nariams, o ypač augantiems vaikams. Nuėję į parduotuvę neturime laiko atidžiau paskaityti, kas slepiasi už gražių reklaminių užrašų. Dažnai įprantame valgyti tradiciniais tapusius savo šeimos patiekalus ar produktus, nes taip valgėme nuo vaikystės ir negalvojame, kad parduotuvėse parduodamų produktų technologiniai gamybos procesai jau labai pasikeitė, o kai kurių produktų net nebuvo. Todėl nekeista, kai sveikata „sušlubuoja“ imant trūkti tam tikrų medžiagų, o kitoms kaupiantis. Be to, maisto produktas – prekė, tai jo pasirinkimą dažnai nulemia ir gamintojų sugebėjimas sudominti pirkėją reklaminiais užrašais ant pakuočių. Tačiau lektorė Raminta Bogušienė kvietė būti atidiems ir atidžiai skaityti, kas parašyta ant pakuočių, kokių medžiagų yra daugiausiai tame gaminyje, juk pirkdami tam tikrą produktą tikimės, kad jis bus sveikas ir saugus mums ir mūsų šeimos nariams.

img_1850

Lektorė prisipažino, kad ėmėsi šios veiklos – mokyti gyventojus teisingai pasirinkti maisto produktus – dėl paprasčiausios priežasties, t.y. kelti žmonių sąmoningumą, kad įprastų atsakingai ir sveikai maitintis, siekiant išvengti įvairių sveikatos sutrikimų dėl neteisingos mitybos (alergijos, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir kt.), siekti, kad gamintojas prisitaikytų prie vartotojo, o ne atvirkščiai. Kad pasirinkimas būtų teisingas – reikalingos žinios, todėl ir klausimų lektorė sulaukė labai daug.

Susirinkę į paskaitą gyventojai ne tik sužinojo apie cukraus, druskos sumažinimo patiekaluose būdus, kepiniuose esančius sveikatai pavojingus riebalus, kodėl yra vertingesni produktai, kurie pažymėti rakto skylutės ženklu ir į kokias sudėtines maisto produkto dalis atkreipti dėmesį jį perkant, bet ir pasiūlė degustuoti sveikai pagamintus saldumynus prie arbatos.

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuras

Spausk "Facebook" ir persiųsk šią žinią visiems savo draugams!!!
Skip to content