Šventiniu laikotarpiu dažnai padaugėja nusiskundimų dėl sustreikavusio virškinimo, kurio priežastis – apsinuodijimas maistu. Maistu apsinuodyti galima ne vien dėl to, kad jis paseno, per ilgai ir netinkamomis sąlygomis buvo laikomas, bet taip pat ir dėl maisto taršos gaminimo metu, kai nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus (pakuotės, pjaustymo lentelių, įrankių ar kt.) bakterijos ar kiti mikroorganizmai patenka ant kito produkto ir susidaro palankios sąlygos jiems plisti ir daugintis. Suvalgius užkrėsto maisto, žmogui gali rimtai sutrikti sveikata – gali pradėti viduriuoti, pykinti, sukelti dehidrataciją, sunkias infekcines žarnyno ligas. Todėl pramoniniu būdu ir namuose gaminant maistą, būtina užkirsti kelią maisto taršai.
Kaip pavojingiems mikroorganizmams užkirsti kelią patekti ant maisto produktų?
- Kruopščiai plaukite rankas – po šiltu tekančiu vandeniu rankas plaukite ne mažiau kaip 30 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo; rankas sausinkite vienkartiniais popieriniais rankšluosčiais; gaminimo metu drabužiai taip pat turi būti švarūs, susitepus, keičiami švariais.
- Gaminimui naudojamas inventorius privalo būti švarus – pjaustymo lentelės, peiliai, indai po kiekvieno gaminimo etapo turi būti plaunami šiltu tekančiu vandeniu. Darbo paviršiams valyti naudoti tik tam skirtas priemones, renkantis kempinėles ar šepečius, o ne medžiagines šluostes, nes jose kaupiasi mikroorganizmai.
- Maisto produktus gaminimui ruoškite atsakingai – kiaušinius prieš naudojimą būtina nuplauti, nes ant lukštų gali būti mikroorganizmų. Jei daržovės labai žemėtos, nešvarios, užmerkite šaltame pasūdytame vandenyje, kad lengviau būtų nuplauti; maistui naudokite tik sveikas ir perrinktas daržoves.
- Stenkitės išvengti kryžminės taršos – termiškai neapdorotą (žalią) mėsą, paukštieną, jūros gėrybes laikykite atskirai, gaminant venkite jų susilietimo, kad jų sultys nepatektų ant kitų maisto produktų ar paviršių. Rekomenduojama šaldytuve šiuos produktus laikyti atskirose lentynose ar skyriuose.
- Saugiai laikykite jau pagamintą maistą – pagamintą maistą kambario temperatūroje galima laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas; greitai gendančius produktus ir gaminius laikykite šaldytuve nuo 0⁰ iki + 6⁰ C; atvėsintą karštą maistą laikykite ne aukštesnėje nei +4⁰ C temperatūroje ne ilgiau kaip 24 valandas. Dar kartą pašildytą maistą suvartokite per 1 valandą.
- Maisto atliekos – gaminimo metu susidariusias maisto atliekas laikykite sandariai ir laiku šalinkite.
Informacija paruošta pagal vmvt.lt