Menu Close

Kaip šeimai, auginančiai vaikus, nepaklysti renkantis sveikatai palankią mitybą ?

Vaiko mitybos įpročiai pradeda formuotis dar ankstyvoje vaikystėje ir palaipsniui vis kinta. Būtent šiuo metu itin svarbu, jog tėvai nustatytų aiškius vaikų mitybos tikslus, kad sveikatai palanki mityba taptų jų gyvenimo būdo dalimi.

Tėvystės įgūdžių ugdymo programoje „Tėvystės gidas” dalyvaujančios mamos, buvo pakviestos į susitikimus su gydytoja dietologe Barbora Jarašūne. Pirmojojo susitikimo metu, įvykusio spalio 28 d.,  buvo aptarta sveikos mitybos samprata, pagrindiniai principai, lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksniai ir jų įtaka vaikų sveikatai. Pristatyta informacija apie pridėtinio cukraus, druskos, sveikatai nepalankių riebalų keliamą riziką sveikatai bei skaidulų, omega-3 riebiųjų rūgščių, probiotikų ir prebiotikų svarbą sveikatos gerinimui.
Gydytoja kalbėjo ir apie šių dienų problemą –  vaikų nutukimą, jį lemiančius veiksnius ir prevencijos priemones nuo kūdikystės iki vaikystės. Aptartas vaikų iki 3 metų maitinimas: naujagimio ir kūdikio žindymas (žindymo nauda vaikui ir motinai, pagrindiniai principai), papildomo maitinimo įvedimas, aktualūs mažų vaikų maitinimo klausimai (valgymo elgesys, išrankumas maistui, geležies stokos anemijos rizikos valdymas). Dėmesys taip pat buvo skirtas žindančios moters mitybai.

Kiti du susitikimai – praktiniai. Jų metu kalbėta, kaip sveikatai palankios mitybos taisykles pritaikyti kasdienybėje, atsižvelgiant į kiekvienos šeimos rutinos, vaikų sveikatos ypatumus. Pristatyta „penkių pirštų taisyklė”: 1. Rodyti pavyzdį; 2.Tėvai sprendžia, ką kada ir kur valgyti, vaikas sprendžia, ar ir kiek valgys; 3. Adekvačios porcijos; 4. Tyliosios strategijos; 5. Mažasis principas.

Dalyvės pakviestos analizuoti kiekvienos šeimos maitinimosi įpročius, aptarti individualūs maitinimosi dienoraščiai. Diskutuota apie pokyčių įgyvendinimą realiame gyvenime, strategijas ir žingsnius siekiant pakeisti maitinimosi įpročius.
Gydytoja aptartė, kaip išsirinkti sveikatai palankius produktus, vertinti maisto produktų maistingumo deklaraciją ir skaityti etiketas. Mamos skaitė ir analizavo įvairių maisto produktų pakuotes, juos lygino tarpusavyje, ieškojo sveikatai palankiausių pasirinkimų. Supažindinta su „Rakto skylutės” žymėjimu. Pristatyta informacija apie alergijas, alergenus, jų ženklinimą, maisto netoleravimą.

Trečiojo susitikimo dalyje gydytoja dietologė Babora aptarė praktinius sveikatai palankaus maisto gaminimo principus, kaip visai šeimai maitintis sveikai neišleidžiant daug pinigų. Pristatytė ankštinių kultūrų, šaldytų daržovių/uogų, riebios jūrinės žuvies gaminimą ir panaudojimą įvairiems receptams. Aptarta, kuo pakeisti perdirbtos mėsos gaminius, kaip susikurti taisykles dėl saldumynų, saldžių gėrimo vartojimo, valgymo kultūros. Taip pat kalbėta apie šeimos valgiaraščio sudarymo principus, bendrąsias maisto vartojimo dažnumo rekomendacijas, maisto ruošos bei valgymų planavimus. Dalyvės mamos įvardino pokyčius, kurių sieks įgyvendinti savo vaikų ir visos šeimos mityboje.

Projektas ,,Kompleksinių ir integruotų, mokslu pagrįstų visuomenės sveikatos paslaugų prieinamumo užtikrinimas, bazinių visuomenės sveikatos paslaugų teikimas tikslinėms grupėms, finansuojamas Valstybės biudžeto lėšomis.
Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro
projektų vadovė Toma Malinauskienė
Spausk "Facebook" ir persiųsk šią žinią visiems savo draugams!!!
Skip to content