Menu Close

VAIKŲ SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS

  • NUOSAIKUMAS. Visos maistinės medžiagos turi būti vartojamos saikingai, nes jei jų vartojama per daug arba per mažai, jos gali pakenkti sveikatai. Pavyzdžiui, optimalus baltymų kiekis būtinas vaikų mityboje, nes baltimai yra vaikų augimo, vystymosi bei imuninės sistemos veikos užtikrinimo pagrindas, tačiau pernelyg didelis suvartojamų baltymų kiekis gali kelti alergijų pavojų.
  • ĮVAIRUMAS. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.
  • SUBALANSAVIMAS. Tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties fizinio aktyvumo.

VAIKŲ SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS

  • Vaikams, ypač jaunesniojo mokyklinio amžiaus, rekomenduojama valgyti 4-5 kartus per dieną ir dažniau.
  • Rekomenduojama, kad vaikai valgytų pusryčius kiekvieną dieną.
  • Rekomenduojama, kad jaunesnio amžiaus vaikai ( 1- 4 kl.) per dieną išgertų ne mažiau kaip 4 stiklines vandens.
  • Rekomenduojama, kad vaikai valgytų karštus patiekalus.
  • Žuvį ir jos produktus rekomenduojama vartoti bent 2- 3 kartus per savaitę.
  • Rekomenduojama kelis kartus per dieną valgyti daržovių ir vaisių, ypač šviežių.

4 Žingsniai, kurie gali padėti tėvams, kovojant su vaikų antsvoriu:

  • Būtina atsisakyti saldžių gėrimų ir kuo dažniau per dieną nesuvalgyti nė vieno saldumyno.
  • Skatinti fizinį aktyvumą – arba valandą sportuoti, arba per dieną nueiti ne mažiau kaip 10 tūkst. žingsnių
  • Apriboti televizoriaus, kompiuterio ir išmaniojo telefono laiką (galima trukmė iki 2 val.)
  • Valgyti penkis kartu per dieną ir suvalgyti penkias daržovių ir vaisių porcijas (užkandžiams būtina parinkti tris daržoves ir du vaisius).

Vaikų antsvoris būna įvairių lygių. Šiuos lygius gali nustatyti specialistas. Taip pat sudarant dietą gydytojas dietologas nustato galimas vaiko alergines reakcijas, taip pat įvairius susirgimus. Todėl kiekviena dieta vaikui nustatoma individualiai. Tačiau yra produktai, kurie būtini laikantis dietos.

Rekomenduojama: daržovės (cukinijos, pomidorai, moliūgai, kopūstai, agurkai), nesaldūs vaisiai, augaliniai aliejai. Saulėgrąžų aliejus (nedideliais kiekiais), rupių miltų duona, neriebi žuvis ir mėsa, kiaušiniai. Taip pat mažo rūgštingumo produktai, pienas, varškė, mažo riebumo jogurtas.

Būtina riboti: bulves, saldžius vaisius, uogienes, medų, cukrų, miltinius produktus, ryžius, manų kruopas. Taip pat kepenėles, riebią mėsą.

Išbraukti iš raciono: dešros gaminiai, paštetai, konservuoti gaminiai, padažai, kepiniai. Taip pat riebūs žuvies produktai, mėsos buljonai, grietinėlė, grietinė, šokoladas.

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą